Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμαρχος Ζίτσας με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών

Μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμαρχος Ζίτσας με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών

Το αίτημα του Δήμου Ζίτσας για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων επαναφέρει με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Αφορμή της νέας επιστολής του Δημάρχου Ζίτσας στάθηκε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στον ορισμό πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων οι οποίοι θα εισηγηθούν μετά από συγκεκριμένη διαδικασία τις τιμές εκκίνησης των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ο εξορθολογισμός με μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζίτσας το οποίο είχε φέρει προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση εκείνη, το Δημοτικό συμβούλιο κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Φώτη Ράρρα, είχε αποφασίσει την αποστολή υπομνήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο να ζητά την επανεξέταση όλου του πλέγματος των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας με την  επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό και την Υφυπουργό Οικονομικών και κοινοποιεί προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους Προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ηπείρου, τους βουλευτές της Π.Ε. Ιωαννίνων και τη Δ/ντρια της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων, παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν πως οι διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και όμορων Δήμων αδικούν κατάφορα τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Επικρατείας στην 2334-2337/20016 απόφασή του, επισημαίνει ότι μεταξύ  άλλων ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πρέπει να διενεργείται με βάση ενιαία, διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

 «Με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στις αντικειμενικές αξίες, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος, επιβαρύνονται κατάφορα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου χωρίς οι ιδιοκτησίες τους να έχουν μεγαλύτερη αξία ή να είναι σε πιο προνομιούχες περιοχές από εκείνες άλλων συμπολιτών τους που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στην επιστολή, αναφέρονται τα στοιχεία από συμβολαιογραφικές πράξεις, που προσκόμισαν κάτοικοι  τα oποία  αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων στην Δ.Κ. Ελεούσας, και αποδεικνύουν ότι η αντικειμενική τιμή των ακινήτων είναι τουλάχιστον διπλάσια της πραγματικής τους αξίας.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ακίνητο στην Δ.Κ. Ελεούσας πωλήθηκε έναντι ποσού 19.000 ευρώ, ενώ η αξία του εκτιμήθηκε από την οικεία Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 45.000 ευρώ, βάσει της αντικειμενικής αξίας του (διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τιμής πώλησης: 142% στην προκειμένη περίπτωση ενώ σε άλλες περιπτώσεις έως 258%!). Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική αξία τους.

Αντίστοιχες διαφορές προκύπτουν και στους συντελεστές οικοπέδου (Σ.Ο) και τους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο).

Με την επιστολή του ο κ. Πλιάκος καταθέτει τις προτάσεις που είχαν ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητά:

1)     Να γίνει μείωση  των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας, τουλάχιστον σε ποσοστό 30%,

2)     Ο Συντελεστής Οικοπέδου (Σ.Ο.) να διαμορφωθεί  από 0,10 έως 0,40 τουλάχιστον  και

3)     Να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου. 

 «Η επανεξέταση όλου του πλέγματος των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας και η εκλογίκευσή τους με βάση τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις» εξηγεί ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Αναρτήθηκε στις 20 Μάρτιος 2018

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα