Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Αυστηρή προειδοποίηση από την πυροσβεστική προς όσους δεν εφαρμόζουν την διάταξη για τις πυρκαγιές

Αυστηρή προειδοποίηση από την πυροσβεστική προς όσους δεν εφαρμόζουν την διάταξη για τις πυρκαγιές

Σαφή προειδοποίηση πως η πυροσβεστική υπηρεσία θα είναι αυστηρή με όσους δεν εφαρμόζουν την πυροσβεστική διάταξη και γίνονται υπαίτιοι για να καταστραφούν περιουσίες και να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές με την πρόκληση πυρκαγιών απέστειλε ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Ελεούσα με τη συμμετοχή των Προέδρων –Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.  

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και συνεργασία όλων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών καθώς διανύουμε την αντιπυρική περίοδο.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περικλή Γρίβα, όσο και ο Διοικητής Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, κατέστησαν σαφές πως ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους από τα ξερά χόρτα, όπως προβλέπει   η σχετική πυροσβεστική διάταξη, αποτελούν εχέγγυα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Πρέπει να γίνετε θεματοφύλακες του τόπου σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής απευθυνόμενος στους Προέδρους – Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων και ζήτησε τη βοήθειά τους προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι δημότες καθώς η πυροσβεστική διάταξη προβλέπει αυστηρές οικονομικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. «Οι υπαίτιοι πυρκαγιών αν είναι γεωργοί – κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν ακόμη και με αποκλεισμό από τις αγροτικές ενισχύσεις που δικαιούνται» υπογράμμισε και κατέστησε σαφές πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία με το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα  θα είναι αυστηρή. «Είναι τεράστια τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο για την κατάσβεση πυρκαγιών από αμέλεια. Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Να διευκολύνουν τα οχήματα και τους πυροσβέστες υποδεικνύοντας δρόμους και μονοπάτια που τα γνωρίζουν πολύ καλά ζήτησε παίρνοντας το λόγο ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός, Φώτης Δεληγιάννης.

Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Περικλής Γρίβας έκανε έκκληση μέσω και των Προέδρων – Εκπροσώπων των Κοινοτήτων να μη γίνεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων, αλλά οι δημότες να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου και στο τηλέφωνο 2653360029 για να γίνεται άμεσα η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων από τα σημεία που θα υποδεικνύονται.    

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι Πρόεδροι - Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζίτσας είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν να καταθέσουν προτάσεις και να θέσουν ερωτήματα για ζητήματα που τους απασχολούν.

                                       Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η σχετική διάταξη που διένειμε στους Προέδρους – Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων ο Επιπυραγός Κων/νος Σιώπος προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Από 1η Μαίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους απαγορεύεται η καύση χορτολιβαδικών και γεωργικών εκτάσεων χωρίς γραπτή άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στους παραβάτες βεβαιώνεται παράβαση από το Δημόσιο κατήγορο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σε περίπτωση που η φωτιά διαφύγει από τον έλεγχό τους, ο παραβάτης διώκεται αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία με την ποινική διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια κατά παράβαση του Άρθρου 266 ΠΚ και οδηγείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
  • Σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς σε αγροτεμάχιο ενημερώνεται άμεσα από την πυροσβεστική υπηρεσία ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οποίος εντοπίζει τον ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή της εν λόγω έκτασης στην οποία εκδηλώθηκε η καύση και εξαιρεί αυτόν από την οικονομική ενίσχυση, επιβάλλοντας επιπλέον χρηματικές κυρώσεις για παράβαση μη ορθής διαχείρισης των καλλιεργειών.
  • Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται να διατηρούν τα οικόπεδά τους καθαρά και αποψιλωμένα, ενώ σε περίπτωση έναρξης ή επέκτασης πυρκαγιάς σε μη αποψιλωμένα οικόπεδα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές αυτών διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

 

Αναρτήθηκε στις 20 Ιούνιος 2018

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα