Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα

Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα

 

Ένας  ιδιαίτερος χώρος, που αναμένεται να μετουσιωθεί σε «κιβωτό»  του λαϊκού μας πολιτισμού και να αποτελέσει  σημείο αναφοράς για την Κοινότητα Καρίτσας και την ευρύτερη περιοχή εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν του Δήμου Ζίτσας, άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του για το κοινό.

Ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής (13-08-2023) χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, παρουσία του Δημάρχου Ζίτσας, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων Κοινοτήτων, εκπρόσωπων της Δ/νσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας, της VIII Ταξιαρχίας, Αδελφοτήτων, και πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Θεσπρωτίας που είναι ο τόπος καταγωγής του δωρητή.   

 

«Στόχος της Δημοτικής αρχής είναι ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και μαθητές από την ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι και από την υπόλοιπη χώρα και να προστεθεί στο ευρύ δίκτυο εκθεσιακών χώρων που λειτουργούν στο Δήμο Ζίτσας με στόχο πάντα να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα», επεσήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην εργώδη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής καθώς και στο ιστορικό των ενεργειών προκειμένου να ανακαινισθεί το κτίριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα των δωρητών υπογραμμίζοντας,   « Η Περιφέρεια στάθηκε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε για την αποκατάσταση του κτιρίου. Στη συνέχεια και μετά τις επαφές που έκανε ο τότε αντιδήμαρχος Στέφανος Μιχάλης με τον κ. Μήτση αποφασίσαμε όλοι μαζί η δωρεά του να μεταφερθεί εδώ και να δημιουργηθεί αυτός ο μοναδικός χώρος». Απευθυνόμενος δε, στο δωρητή εμφανώς συγκινημένος τον ευχαρίστησε που εμπιστεύθηκε στο Δήμο  τα χιλιάδες αντικείμενα που με τόσο κόπο και φροντίδα συγκέντρωσαν ο ίδιος και η αείμνηστη σύζυγός του Βικτωρία τονίζοντας «παρά την επίπονη προσπάθεια που χρειάστηκε δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα μας ανταμείβει όλους και είναι ορατό ειδικά για όσους γνώριζαν σε τι κατάσταση ήταν το κτίριο».   

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος συνεχάρη τόσο τον κ. Μήτση για τη χειρονομία του όσο και  τη Δημοτική Αρχή που αγκάλιασε και έδωσε στέγη στο όραμα του. «Είναι ένα προσκλητήριο αυτό που κάνετε σήμερα και πολύ σας ευχαριστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος  στον κ. Μήτση και πρόσθεσε, σας ευχαριστώ και εγώ προσωπικά που μου δίνετε τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτή τη χαρά και να συμπροσευχηθούμε να μας φωτίσει ο θεός και άλλα τέτοια έργα να πάρουν σάρκα και οστά».

 

Κατά την τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μάκης Κιάμος, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας Παντελής Ντάγκας. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή προσωπικότητα του δωρητή που επί σειρά δεκαετιών συγκέντρωνε τα χιλιάδες αντικείμενα που περιλαμβάνει η συλλογή του και εξήραν την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει σε αγαστή συνεργασία μαζί του ένα μουσείο που θα συμβάλει στην διάσωση κα διάδοση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας και παράλληλα θα προσελκύσει επισκέπτες όλων των ηλικιών στο Δήμο Ζίτσας.

 

Στα χιλιάδες αντικείμενα-εκθέματα οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την καθημερινή ζωή των Ηπειρωτών του περασμένου αιώνα με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο δωρητής Δημήτριος Μήτσης. «Δεν ήθελα να είναι ένα σύνηθες λαογραφικό μουσείο που απλά γίνεται παράθεση αντικειμένων  όπως συμβαίνει σε ανάλογα μουσεία ανά την Ελλάδα» είπε και διευκρίνισε, «ο κάθε επισκέπτης μπορεί από μόνος του να διαπιστώσει ότι είναι μια έκθεση ανθρωποκεντρική. Δεν στέκεται δηλαδή στα ίδια τα  πράγματα αλλά στις ιστορίες που εκείνα διηγούνται για το πρόσωπο που κάποτε ανήκαν και τα χρησιμοποιούσε».

Συναισθηματικά φορτισμένος,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη σύζυγό του Βικτωρία στην οποία αφιέρωσε το «ΝΑΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ζίτσας για τη συνεργασία και τη συνδρομή του στο να πραγματοποιηθεί το όνειρό της. «Είμαι ευτυχής, είπε, ίσως ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, διότι ο θεός-θεά τύχη, με όπλισε με το γεροντικό πείσμα που ξεπερνάει το παιδικό. Κι έτσι κατορθώθηκε και πραγματοποιήθηκε το όνειρο δύο ανθρώπων.  Είναι το όνειρο της αγαπημένης μου συζύγου Βίκυς-Βικτωρίας και δικό μου. Αλλά δυστυχώς η Βίκυ μου δεν ευτύχησε και αυτή, να αντικρίσει τον Ιερό Ναό Πολιτιστικής Κληρονομιάς ολοκληρωμένο. Απεβίωσε πρόωρα κι έτσι στην μνήμη της τον δώρισα στο Δήμο Ζίτσας . Όπου ο αγαπητός Δήμαρχος ς Μιχάλης Πλιάκος, διέγνωσε το ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναπτυξιακή πορεία, τόσο για το Δήμο Ζίτσας, όσο και του περίγυρου αυτού, και γιατί όχι και σε επέκταση της Ηπείρου ».

Η  τελετή των εγκαινίων που παρουσίαζε και συντόνιζε η Αλεξάνδρα Παπαχρήστου περιελάμβανε επίσης προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με τη διαδρομή του δωρητή που είχε επιμεληθεί ο προσωπικός του φίλος Διονύσης Παπαχρήστος, μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματά του Δημητρίου Μήτση καθώς και ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα
Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα
Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα
Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα
Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα
Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα
Αναρτήθηκε στις 14 Αύγουστος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα