Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Συνεχείς παρεμβάσεις για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα από τις ζημιές στις καλλιέργειες και τους αμπελώνες

Συνεχείς παρεμβάσεις για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα από τις ζημιές στις καλλιέργειες και τους αμπελώνες

 

Το  αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αμπελοκαλλιεργητές και παραγωγοί του Δήμου Ζίτσας λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών στη περιοχή συζήτησαν ο Δήμαρχος Ζίτσας με αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που τον επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης (05/07/2023) στο γραφείο του.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ενημέρωσε τα μέλη της Ν.Ε. Κώστα Λεοντίου, Άρη Κασσή και Νίκο Καλτσούνη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή Ζίτσας  προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών και παραγωγών καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους είναι ανυπολόγιστες. «Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν άμεσα και στο ακέραιο οι παραγωγοί, είτε με προκαταβολές, είτε με κονδύλια που μπορούν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Από τη συζήτηση προέκυψε ταύτιση απόψεων, όσον αφορά στο σκέλος των ενεργειών προκειμένου να τύχουν ενισχύσεων – αποζημιώσεων όσοι έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα συμφωνήθηκε πως θα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία ώστε να συντονίζονται οι ενέργειες από όλους τους φορείς μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε από την πλευρά του, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι  έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις Διοικήσεις του ΕΛ.ΓΑ., και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο οποίο αναδεικνύει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που  αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και διαβιβάζει τα αιτήματά τους ζητώντας την άμεση οικονομική τους ενίσχυση. Ενώ, ως μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ζητά από το προεδρείο την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Να σημειωθεί πως η Δημοτική Αρχή από τα μέσα του περασμένου μήνα πραγματοποίησε  συναντήσεις με μέλη του Αμπελουργικού  Συλλόγου Ζίτσας, τη Διοίκηση του ΤΟΕΒ Κρύας-Λαψίστας και μέλη του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών & Αμβυκούχων Ηπείρου, στη διάρκεια των οποίων αποτυπώθηκε η αγωνία τους για το μέλλον καθώς βλέπουν τη φετινή τους παραγωγή να καταστρέφεται με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Ταυτόχρονα, στελέχη του  Γραφείου Αγροτικής  Παραγωγής του Δήμου διενήργησαν αυτοψίες σε αμπελώνες της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας και συνέταξαν έκθεση αυτοψίας όπου καταγράφεται το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν υποστεί οι αμπελώνες (προσβολή από περονόσπορο, καταστροφή της καρποφορίας και των νέων βλαστών).

 

Αναρτήθηκε στις 05 Ιούλιος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα