Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. Ιωαννίνων ενημέρωσε το Δήμαρχο Ζίτσας για την πορεία των επιτόπιων ελέγχων σε αμπελώνες και καλλιέργειες

Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. Ιωαννίνων ενημέρωσε το Δήμαρχο Ζίτσας για την πορεία των επιτόπιων ελέγχων σε αμπελώνες και καλλιέργειες

 

Για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν σε αμπελώνες και  καλλιέργειες (αραβόσιτου, μηδικής, τριφυλλιού, σιτηρών)  του Δήμου Ζίτσας και αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενημέρωσε το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο κλιμάκιο του υποκαταστήματος Ιωαννίνων ΕΛ.ΓΑ., που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

«Η ανταπόκριση των στελεχών του υποκαταστήματος Ιωαννίνων του ΕΛ.ΓΑ. ήταν άμεση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό» ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας  με αφορμή τη συνάντηση υπογραμμίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει από εδώ και πέρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε οι πληγέντες καλλιεργητές να αποζημιωθούν άμεσα και στο ακέραιο και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να ληφθούν μέτρα στήριξης και για τις ζημιές που δεν αποζημιώνει ο ΕΛ.ΓΑ.    «Οι αμπελοκαλλιεργητές και παραγωγοί στο Δήμο μας είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους φέτος  να χάνεται με καταστροφικές συνέπειες  για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και δεν πρέπει να τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Ιωαννίνων ΕΛ.Γ.Α. Ιωάννης Παπαγιάννης και ο Τμηματάρχης εκτιμήσεων Αντώνιος Πιλιαφάς, μέχρι και τις 10 Ιουλίου,  καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς, έχουν υποβληθεί στο υποκατάστημα 430 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.300 αγροτεμάχια στους Δήμους Ζίτσας και Κόνιτσας. Από αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις σε περίπου 900 αγροτεμάχια και υπολείπονται οι εκτιμήσεις σε αμπελώνες από χαλάζι και καλλιέργειες αραβόσιτου καθώς είναι σε εξέλιξη το μέγεθος της ζημιάς.

Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος για τις ζημιές από περονόσπορο σε αμπελώνες καθώς από τον ΕΛ.Γ.Α δεν προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη  αλλά και που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν με συνεχόμενα αιτήματα από τους πληγέντες παραγωγούς, τα στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. ανέφεραν χαρακτηριστικά, «κατά τους επιτόπιους ελέγχους μας σε αμπελώνες της περιοχής διαπιστώσαμε ότι θα προκύψει σημαντική μείωση στην προβλεπόμενη παραγωγή σταφυλιών λόγω της προσβολής από περονόσπορο. Μετά από αυτό και με δεδομένο πως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν καλύπτει το συγκεκριμένο φαινόμενο ενημερώσαμε την κεντρική υπηρεσία με εκθέσεις μας όπου περιγράφουμε το μέγεθος της ζημιάς».

 

 

Αναρτήθηκε στις 12 Ιούλιος 2023

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα